MCO afdeling Jeugd

De gezelligste mountainbike jeugd in de regio! Samen uit, samen thuis.

Jeugd Wedstrijd info:

LJC wedstrijd zaterdag 20 mei 2023 in Oss

De wedstrijdjeugd van MCO Oss neemt deel aan de Landelijke Jeugd Competitie (LJC). Deze competitie wordt verreden per categorie waarbij de meisjes apart worden geklasseerd.

Voor de Landelijke Jeugd Competitie wedstrijden wordt ook een klassement verreden. Naast bekers voor de eerste 3 jongens en eerste 3 meisjes per categorie zijn er iedere wedstrijd punten te verdienen door de klassering van die dag en bonuspunten voor de regelmatigheid (aantal wedstrijden die je meedoet). Aan het einde van het seizoen worden hier ook bekers verdiend. Deze landelijke wedstrijden worden in alle delen van Nederland gehouden. Zie wedstrijdkalender KNWU LJC voor meer info en uitslagen. In de kalender kun je aan de naamgeving zien wat de LJC wedstrijden zijn.

Nationale wedstrijden

Daarnaast zijn er nog andere landelijke wedstrijden, de zogenaamde Nationale wedstrijden. Bij dit soort wedstrijden rijden er heel veel verschillende categorieën van de recreanten (funklasse) tot aan de Amateurs/Profs (Elite). Ook de jeugd heeft in dit programma een plekje. Deze wedstrijd wordt vaak ’s middags verreden. Alle jeugd start tegelijk en wordt geklasseerd in de volgende categorieën:

Jeugd 8 t/m 10 jaar
Jeugd 11 en 12 jaar
Jeugd 13 en 14 jaar.

Dit zijn ook hele leuke wedstrijden om te doen en je bent altijd vrij om naar zo’n wedstrijd te gaan, ook al hebben de trainers een bepaalde wedstrijd niet op het programma staan. Inschrijven voor deze wedstrijd kan vaak alleen op de wedstrijddag. Kijk hiervoor op de website van de betreffende wedstrijd.

Regionale wedstrijden

Sinds 2018 zijn er weer een reeks wedstrijden op regionaal niveau. Deze wedstrijden worden georganiseerd door verschillende verenigingen in de omgeving van Oss (The Whoopers Berlicum en Team Brabant 2000 Voor de agenda, informatie, inschrijving, reglement en uitslagen zie de websites Van de gemelde clubs)

Nationaal kampioenschap

Naast alle bovenstaande wedstrijden is er jaarlijks een wedstrijd om het nationale kampioenschap. De start is gelijk aan de wedstrijden voor de Landelijke Jeugd Competitie waarbij de jongens en meisjes apart worden geklasseerd. Je hebt dus zowel bij de jongens als de meisjes een Nederlands Kampioen. De startvolgorde wordt bepaald aan de hand van de stand in de Landelijke Jeugd Competitie. Je kunt alleen maar meedoen met de nationale kampioenschappen als je voldoende LJC wedstrijden gereden hebt.

Tevens moet je in het bezit zijn van een basis licentie KNWU deze kan je via de club aanvragen.

Eisen mountainbike

Natuurlijk moet de mountainbike technische in orde zijn, remmen, banden, derailleur, ketting en tandwielen moeten goed gaan, ook speling op de voorvork, balhoofd en wielen mag niet voorkomen. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale eisen rondom de veiligheid van de deelnemers. Er mogen geen delen op de mountainbike aanwezig zijn die een gevaar opleveren voor de deelnemers. Standaarden, sloten en spatborden mogen niet op de mountainbike gemonteerd zijn. Ook moeten de uiteinden van de sturen en barends afgesloten zijn met een dopje. Nog een belangrijke regel is dat de wielen maximaal 29 inch mogen zijn en breedte van de banden minimaal 40 mm moet bedragen. De keuze welk type profiel je gebruikt staat vrij. Er zijn geen speciale eisen, zoals bij het jeugdwielrennen, gesteld aan de verzetten die op de mountainbike gemonteerd zijn.

Wat je verder nog moet weten

Het is belangrijk om de informatie van de betreffende wedstrijd goed door te nemen zodat je weet hoe laat je aanwezig moet zijn. Het is verstandig om een uur voor de aanvang van de eerste wedstrijd aanwezig te zijn, zodat je rustig kan inschrijven en het parcours goed kan verkennen. Wedstrijden moeten altijd in de clubkleren gereden worden en het is verplicht om met een chip te rijden. Laat je bij je eerste wedstrijd begeleiden door een van de trainers. Meestal zijn er meerdere aanwezig omdat hun zoon of dochter die dag ook aan de start verschijnt. Zij willen je altijd helpen en vertellen hoe alles in zijn werk gaat.

Als je toch meer wil lezen over hoe de LJC wedstrijden worden georganiseerd kun je terecht in het Handboek jeugd mountainbike 2023 op de site van de KNWU.

Inschrijven voor wedstrijden

Je kunt je per wedstrijd inschrijven via je account op mijn KNWU. Kosten voor deelname moet je ter plaatse voldoen. Voor meer informatie over licenties kun je ook op deze site terecht.

Ben je enthousiast geworden dan kan je voor verdere informatie bij de trainers terecht.