Start2Bike voorjaar 2019 Ladies only editie

Mountainbiken is een sport waarbij je op een spannende manier midden door de natuur fietst. Ook dit voorjaar is er weer een Start2Bike ‘ladiesONLY’ georganiseerd door Mountainbike Club Oss voor dames die willen kennismaken met het mountainbiken.

Op 4 zondagochtenden in de maand mei maken wij, de dames, kennis met de basistechnieken van het mountainbiken. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van de club. Na het volgen van deze cursus ben je welkom om je aan te melden als lid van de Mountainbike Club Oss.

De editie van ‘LadiesONLY’ is dit jaar gegeven onder de professionele begeleiding van de trainers van genoemde club. Zij hebben de groep van 10 dames begeleid en zorgden voor praktische uitleg door het geven van diverse oefeningen. En dit alles onder verschillende weersomstandigheden. Regenbuien en kou op de eerste dag en gelukkig later ook heerlijke temperaturen in een fris zondagochtend bos.

De deelneemsters kwamen uit Oss en omgeving en eentje zelfs ook uit Utrecht. De cursus wordt op internet gewaardeerd als een kwalitatief goede cursus met goede recensies.

We hebben gefietst met een gemêleerd gezelschap van 8 dames die starters waren maar waarvan sommige ook al een tijdje fietsten.

Vaak heb je als startend recreatief mountainbiker wel de wil om te starten maar weet je niet goed hoe het precies moet en hoe dat veilig kan. Het is daarom handig en misschien wel zo verstandig om kennis te maken met een aantal basistechnieken van het fietsen: remmen, schakelen, klimmen, dalen en bochten.

Om op een veilige manier door de trails van de natuur te fietsen en je mede mountainbikers eenvoudig te (laten) passeren is het volgen van deze korte en intensieve training een ideale voorbereiding. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een fiets, Mountainbike Club Oss biedt diverse mogelijkheden om fietsen te huren bij fietswinkels in de buurt.

In de omgeving van Oss zijn er diverse mountainbike trails in de bossen van de Maashorst en Herperduin. Deze trails zijn behoorlijk uitdagend en gaan dwars door de dichte bossen heen en langs mooie vennetjes. Je fietst langs bomen, zwiepende takken en uitdagende boomwortels. En ook de trails zelf zijn gevarieerd. Zij zorgen voor onverwachte verrassingen: modder, los zand, diepe sporen, runderen, paarden, kiezels en stenen.

Via eenvoudige groepsoefeningen wordt de techniek bijgebracht. Op de eerste dag start de training met kennismaking van de deelnemers: fietsen in een vierkant van pionnen op een open veld waarbij we al fietsend elkaar bij het passeren een hand geven en een paar seconden stil blijven zitten op het zadel. Na deze oefeningen in spelvorm springen we snel de fiets weer op om achter elkaar door de bossen naar de volgende oefening te fietsen. Onderweg passeren we paaltjes, medeweggebruikers en andere obstakels en leren we hoe we onderling met elkaar communiceren om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. De klimoefening onder de uitkijktoren van Herperduin was het sluitstuk van de cursus. In het losse zand starten, trappen op de laagste weerstand, op het puntje van je zadel in de klim naar boven. Een daverend applaus van de andere deelnemers als zoete beloning.

De oefeningen zijn afgewisseld met uitleg over gezonde (fiets-) voeding en goede kleding en natuurlijk de materiaalcheck van je fiets en de banden.

“Voordat ik met de cursus startte wist ik wel dat ik wilde gaan mountainbiken maar wist ik niet hoe en waar te starten. Ik fietste nog niet maar was erg nieuwsgierig naar de sport.

Via deze cursus heb ik de onderwerpen materiaal, voeding en de basistechnieken van het mountainbiken leren kennen. Maar ook de geweldige natuur en de snelheid waarmee je je met het fietsen kunt verplaatsen. Ik had van tevoren een idee maar nu heb ik ervaren hoe leuk dit is. Dankzij een goede training, leuke deelnemers en prachtige natuur.
Met de veiligheid van de basistechnieken in mijn rugzak heb ik zin om me te gaan voorbereiden op de komende vakantie in Spanje waar ik zeker ook ga fietsen!”

Elke dinsdag starten de wekelijkse avondtrainingen bij de club en zeker de helft van de deelneemsters van deze leuke Start2Bike gaan daaraan zeker meedoen.

Nanny Smit, deelneemster Start2Bike voorjaar 2019 bij Mountainbike Club Oss.

error

Leuk stukje? Deel het op social :)