Thema-avond EHBO

 

Leerzaam en noodzakelijk

Dinsdag 26 februari is er in het MCO clubhuis een Ledeninformatieavond geweest met het thema ‘EHBO’. Tijdens de herhalingscursussen Reanimatie is het bestuur op het idee gekomen deze avond te organiseren.

Onder leiding van Astrid Kerkhof, van EHBO-vereniging BergOss  (www.ehbobergoss.nl) , hebben 15 MCO leden hebben een zeer interessante – en zelfs behoorlijk ‘schokkende’ -avond beleefd.

Astrid heeft op zeer pakkende wijze een aantal basiszaken rondom EHBO doorgenomen.

Startende met rondje leren communiceren, waarbij door het uitvragen van een medecursist er achter moest komen wie je nu voor je hebt zitten.
Hierbij kwam eveneens aan bod welke EHBO-zaken we zelf al (of juist niet) hebben geregeld voor tijdens de trainingen. Dat hier nog winst te behalen valt was de algemene mening.

Tijdens dit informatieve deel werd Riny, een van de aanwezige cursisten, plotseling onwel, waarbij na een moment van schok, door een aantal cursisten Eerste Hulp in gang werd gezet en een aantal taken werd verdeeld.

Het zeer ‘realistisch onwel’ worden van Riny, gevolgd door een hartstilstand en een geslaagde reanimatie, bleek gelukkig een knap staaltje toneelspel van deze Lotus-groep deelnemer.
(Lotus = Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers).

Uit dit voorbeeld kwam ook naar voren wanneer je absoluut 112 moet bellen: verlaagde alertheid en bewusteloosheid.

Als afsluiting is er met de deelnemers een quiz gedaan met EHBO vragen waarbij je, je nog meer bewust wordt van het belang van deze kennis.
Bij iedere vraag werd er weer een stukje uitleg gedaan.

De vraag “of de melder ook verantwoordelijk” is voor de kosten van een ambulance, kon worden beantwoord dat de centralist, (de meldkamer) aan de hand van het verhaal van de melder, de juiste hulp inschakelt en daarmee verantwoordelijk is voor de inzet.

Verder een vraag dat als blijkt dat bij een kneuzing het koelen heel erg pijnlijk is je er op bedacht moet zijn dat het toch een botbreuk kan zijn (koelen is zeer pijnlijk bij een breuk) en daarom het koelen direct moet worden gestaakt.

Als laatste geven John en Guus een demonstratie van het op correcte wijze verplaatsen van een patiënt die op een zeer ongunstige plaats terecht is gekomen, de Noodvervoersgreep van Rautek, als er maar één hulpverlener aanwezig is en het niet anders kan dan verplaatsen.

 

Aan het einde van deze informatieve avond is het de deelnemers duidelijk geworden dat het zeker niet verkeerd is als meer mensen bij MCO de EHBO onder de knie hebben en durven uit te voeren.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze avonden worden georganiseerd, met wisselende thema’s.

Oproep

Bij voldoende belangstelling wil MCO wederom een Reanimatiecursus (1 avond) organiseren.
Geef je belangstelling hiervoor door bij het bestuur.

error

Leuk stukje? Deel het op social :)