Starten met mountainbiken doe je bij MCO!

Met een zeker gevoel op je mountainbike?

Ben jij altijd degene die het laatste bovenkomt? Heb je eigenlijk geen idee hoe je een helling af moet rijden? Waar kan je het mountainbiken nou beter leren dan bij een mountainbike club? 
Deze trainingen zijn ook zeer geschikt voor vrouwen die graag samen met hun partner willen gaan fietsen. Sterker nog, vanwege het succes van de vorige ladies only edities dit jaar wederom een ladies only editie! 
Startende en ervaren mountainbikers kunnen weer meedoen aan Start2Bike trainingen bij Mountainbikeclub Oss.

De sportieve fiets is populair. Veel mensen kopen vol enthousiasme een mountainbike maar komen er al gauw achter dat remmen, schakelen en in balans blijven op zo’n fiets wel wat anders is dan fietsen op een gewone fiets. Om te voorkomen dat je enthousiasme wegebt en je fiets werkeloos in de schuur komt te staan, kun je nu deelnemen aan Start2Bike. Een laagdrempelig trainingsprogramma waarbij je in 4 trainingen meer controle over je fiets krijgt maar waar vooral het plezier van het fietsen voorop staat. Onder leiding van ervaren trainers wordt gewerkt aan basistechnieken als remmen, schakelen, bochtentechniek, klimmen en dalen.

Start2Bike MCO Voorjaar 2024 (verslag van Manon)

We hebben vandaag de skills die we tijdens de lessen geleerd hebben in de praktijk kunnen brengen tijdens de marathon in Rotterdam bij de Kralingse plas toen we onze zoon gingen aanmoedigen. Van 10 tot 3 uur op de fiets gezeten, obstakels gedaan, klimmen, dalen met drop. Het is echt heel mountainbiken.

Johan en Dave en de laatste les ook Marco Hartelijk dank voor de super begeleiding en alles wat we geleerd hebben. Ik heb mijn doel waarvoor ik deze cursus ging volgen zeker bereikt.

Start2Bike MCO Najaar 2020 (verslag)
 
Yes! Iets wat in elk geval wél door gaat. Het is fijn om in deze rare tijd andere mensen te kunnen ontmoeten én lekker actief bezig te zijn in de openlucht. Mountainbiken, dat gaat mijn nieuwe hobby worden!
Enigszins gespannen ga ik naar de eerste les. Wat voor types doen er nog meer mee en kan ik het beginnersniveau wel aan? De mountainbike van mijn partner neem ik mee en tijdens de eerste les blijkt al dat deze niet goed afgesteld staat. Fijn dat als eerste een uitleg wordt gegeven over de mountainbike en wat er allemaal wel/niet op zit en waarom dan.
Als alle fietsen goed zijn gekeurd en alle deelneemsters na enkele oefeningen zich vertrouwd beginnen te voelen met de fiets gaan we dan echt door te bossen “crossen”! Als we keihard worden ingehaald door ervaren mountainbikers worden we er aan herinnerd dat we beginners zijn. Dat deert de groep niets en we trappen er voor ons niveau op los!
Vier weken lang hebben we de beginselen van het mountainbiken mogen leren. De trainers gaven veel uitleg en waren continue alert op de groep. Dit gaf veel vertrouwen aan de groep en veel dames durfden dan ook buiten de comfortzone te gaan. Nét even wat harder die bocht door en nét even wat verder naar achter leunend als we een afdaling in gingen. Alle dames zijn het er over eens dat de trainers kundig de cursus hebben gegeven en dat zij zichzelf nu beter op de mountainbike kunnen manoeuvreren.
Mountainbiken is mij persoonlijk echt super goed bevallen. Zonnig of regen, na elke zondagmorgen voelde ik mij zowaar herboren! Ondanks dat ik alles had gegeven, mijn energie laag was en ik het koud had tot op het bot, voelde ik mij na elke les super fit! Het buiten zijn, de natuur zien en het gefocust zijn op de route en de fiets… Heerlijk! Actiemodus aan, piekermodus uit!
Dank aan alle trainers en Mountainbike Club Oss die dit mogelijk hebben gemaakt. Dank ook aan de medecursisten met wie ik enorm heb gelachen! Eerlijk is eerlijk, naast het leerproces was het ook gewoon KEI gezellig!
Een ding is zeker: mijn eigen mountainbike, die komt er!
Hartelijke groet,
Annet van den Akker

Deelneemster Start2Bike najaar 2020

Start2Bike MCO voorjaar 2019 (verslag)

Vanochtend met Eric de groene MTB route (en op het laatst een klein stukje van de zwarte) van de Drunense duinen gefietst. Met dank aan de trainers van start2bike kreeg ik complimenten over de manier waarop ik de bochten nam. Eric kon zien dat ik veel makkelijker fietste dan de vorige keer dat we samen hebben gefietst en een hogere basissnelheid heb. Zelf merk ik dat ik vooral veel beter en verder vooruit kijk door de bochten en minder vlak voor me kijk. Ook het meebewegen met de bochten gaat makkelijker. Wel twee inschattingsfoutjes bij twee bochten gemaakt, waardoor ik een noodstop maakte om niet uit de bocht te vliegen/tegen een boom te fietsen, maar daar schrok Eric meer van dan ikzelf🤣. En ik weet wat ik daar de volgende keer anders moet doen. De heuveltjes op het laatst (zwart) waren best steil, maar de instructies van afgelopen zondag zaten nog vers in het geheugen, dus die gingen ook goed. Binnenkort maar eens aansluiten bij de dinsdagavond. Iedereen bedankt voor de gezellige zondagochtenden en hopelijk tot ziens.

Colette Teunissen

Deelneemster Start2Bike voorjaar 2019

Gedragscode MTB

• Fiets alleen daar waar het is toegestaan.
• Respecteer de natuur: plant én dier.
• Fiets in kleine groepjes.
• Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk.
• Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets.
• Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond.
• Maak geen onnodig lawaai.
• Laat geen afval achter.
•Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
•Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
•Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
•Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
•Blijf op de paden en geef de natuur de ruimte
•We houden ons aan de verkeersregels

Advies is om ook een fietsbel te monteren, dit kost niet veel geld en levert je veel pelezier op, zo kunt u medefietsers en voetgangers waarschuwen inplaats van dat u moet roepen of fluiten.

In april en oktober gaan op ruim 50 locaties in het land de Start2Bike mountainbiketrainingen van start. Mountainbikeclub Oss is één van de lokale fietsclubs, die startende mountainbikers helpt om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Als deelnemer aan Start2Bike leer je de technieken beter  beheersen en heb je je fiets beter onder controle, waardoor je na de training in staat bent langere ritten te maken met een hogere moeilijkheidsgraad.

Veilig mountainbiken

Mountainbiken is een spannende en gevarieerde sport waarbij je midden in de natuur staat. Om veilig over de Nederlandse trails te rijden zijn echter een aantal basistechnieken, zoals remmen, schakelen, klimmen, dalen en bochtentechniek, wel handig. Start2Bike is een trainingsconcept ontwikkeld door wielersportbond NTFU en heeft in de afgelopen jaren ruim 10.000 wielersporters op weg geholpen.

Ook geschikt voor meer ervaren mountainbikers

Start2Bike is ook geschikt voor mountainbikers die al enkele jaren op de fiets zitten maar nog niet eerder een training volgden. Dus rijd jij altijd voorop en vlieg je door de bossen, maar wil je met nog meer plezier beleven aan je mountainbike doe dan zeker mee. De trainers hebben naast aandacht voor remmen en schakelen namelijk ook aandacht voor thema’s als balans, door mul zand rijden en het nemen van obstakels.

Startlocatie

Start2Bike van Mountainbikeclub Oss start bij “De Witte Ruysheuvel” (Aengelbertlaan 60). De trainingen vinden hoofdzakelijk plaats in natuurgebied Herperduin. Deelname kost € 40,00 voor 4 lessen (weken) meestal op zondag’s. (In overleg met de deelnemers kunnen er eventueel dagen gewisseld worden.)

Lees hier ook over de voorgaande edities:

Start2Bike Najaar 2020

MCO Start2Bike najaar 2020 (Ladies only editie)   Start2Bike Ladies only succesvol Onlangs hebben 16 dames onder deskundige begeleiding van de instructeurs van Mountainbike Club Oss de vaardigheden en technieken van het mountainbiken geleerd om veilig,...

Lees meer

Start2Bike Voorjaar 2020

MCO Start2Bike Voorjaar 2020   Vanaf zondag 29 maart 2020 Ook dit voorjaar, vanaf zondag 29 maart organiseren we in samenwerking met de NTFU weer een Start2Bike. Deelname voor deze 4 MTB-trainingen staat open voor zowel dames als heren. een gezellige leerzame...

Lees meer

Start2Bike Ladies only Najaar 2019

MCO Start2Bike Ladies only Najaar 2019   Vanaf zondag 6 oktober Ook dit najaar, vanaf zondag 6 oktober organiseren we in samenwerking met de NTFU weer een Start2Bike. Deelname voor deze 4 MTB-trainingen staat uitsluitend open voor dames. Dit is wat onze...

Lees meer

Start2Bike Ladies only voorjaar 2019

Start2Bike voorjaar 2019 Ladies only editieMountainbiken is een sport waarbij je op een spannende manier midden door de natuur fietst. Ook dit voorjaar is er weer een Start2Bike ‘ladiesONLY’ georganiseerd door Mountainbike Club Oss voor dames die willen kennismaken...

Lees meer

Start2Bike 2019 Voorjaar

Starten met mountainbiken doe je bij MCO! Ook dit voojaar (Mei 2019) start er weer een Ladies only editie van de Start2Bike trainingen.Tevens in samenwerking met Bernhoven gelegenheid voor het personeel van Bernhoven om ook de Start2Bike te volgen, superleuk...

Lees meer

MCO Start2Bike najaar 2018 (Ladies only editie)

MCO Start2Bike najaar 2018 (Ladies only editie)   Fris maar ontzettend leerzaam! Alweer een hele leuke succesvolle door de Mountainbike Club Oss georganiseerde Start2Bike achter de rug. Vier weken achter elkaar (waarvan drie met heerlijk zonnig weer) op de...

Lees meer

Start2Bike Voorjaar 2018 (Ladies only Editie)

MCO Start2Bike voorjaar 2018 (Ladies only editie!)   Enthousiast en fanatiek! De eerste door de Mountainbike Club Oss georganiseerde Start2Bike van 2018 zit er alweer op. Vier weken achter elkaar (waarvan drie met heerlijk zonnig weer) op de zondagmorgen...

Lees meer